Kedves Világjáró Barátunk!

A TÉRKÉPKIRÁLY immár 34-edik éve segíti a magyar és közép-kelet-európai utazóknak felfedezni a világot. A térképészet, a közlekedés és a navigáció éppen ebben az időben változott meg annyira, hogy a térképkészítés 500 éve változatlan technikája megszűnt és helyette megérkezett a számítástechnikán alapuló térképkészítési módszer. Ezáltal a térképek előkészítése már nem "papíron" történt, hanem az adatok számítógépes adatbázisokba kerültek, aminek legfontosabb következménye, hogy a változásokat igen gyorsan lehetett elvégezni. Márpedig a környezetünk, a lakott világ nap, mint nap változik, mégpedig rakéta sebességgel. Ezt a régebbi módszerrel követni nem volt lehetséges, kellett az új technika.

 A számítógép alapú rendszerek létrehozták a GPS-t (Global Positioning System, magyarul Globális Helymeghatározó Rendszer), majd az okos telefonok megjelenése magával hozta a különféle közlekedési navigációs rendszereket.

Ezért sokan azt vízionálták, hogy a hagyományos térképekre (és útikönyvekre) többé már nem lesz szükség ! Ők azonban tévedtek, mert újabb átalakulás történt a térképkészítésben és megjelentek a régebbieknél sokkal részletesebb (jobb léptékű) térképek, a műanyagra nyomott és laminált (műanyagba burkolt) térképek és az új igényeknek megfelelő kiadványok. Ilyenek : az egyre szélesebb körben igényelt vízitúra, hegymászó, sziklamászó és egyéb, pl. a tengeri és tavi kajakozással, vitorlázással kapcsolatos térképek.

Az utazók, a kalandozók is rájöttek, hogy nem lehet egy magas hegyen (és ide nem csak a Tátra, meg az Alpok tartozik, henem akár a Börzsöny is) térkép nélkül biztonságban közlekedni, mert a technika elromolhat, a jel elveszhet, az idő elromolhat és akkor a térkép - a szó szoros értelmében - életmentő lehet !

Az útikönyv kiadás is megváltozott : kevesebb kép, kevesebb szöveg, ellenben rengeteg "link", amely az okos telefonon az adott helyről végtelen mennyiségű információt, képet mutat meg. Így működik együtt a hagyományos és az új technika.

2024 június 13-a döntő változást hozott az utazni vágyók kiszlgálásában : megszűnt az 1954 óta működő térképbolt, amelyet egy nagymúltú, de mára már összezsugorodott cég üzemeltetett, így mint TÉRKÉPSZAKÜZLET MÁR CSAK A TÉRKÉPKIRÁLY maradt, Magyarországon !

Mi egész évben, hétfőtől-péntekig, naponta 10-16 óra között várjuk Önöket, személyesen is a Budapest XIV. kerület (Zugló), Bosnyák utca 28-ban a "VELLAI ISTVÁN" Emlékház - Térkép szaküzletünkben.

Buslig György
tulajdonos-ügyvezető igazgató,
buslig@mapking.hu

Biczó Dénes

Jánosi Gergő

Füleki Józsefné (Ica)

 

Történetünk

Cégünk 1992. szeptember 1. óta vesz részt a hazai és nemzetközi térkép kereskedelemben. Alapítója, Buslig György, mint vizsgázott túravezető, az 1970-es években felfigyelt a magyar térkép piac hiányosságaira. A térképek és a túrázás iránti szenvedélyét mások számára is hasznossá és elérhetővé akarta tenni, így alapította meg, először 1990-ben a Sebesség Szolgáltató Irodát, majd 1992-ben a Térképvilág Kft-t. A TÉRKÉPKIRÁLY elnevezés egyik kedves vevőnktől ragadt ránk. A cég első székhelye a budapesti Király utcában volt, és az említett vevőnk a széles skálájú, „királyi” választék láttán becézett minket TÉRKÉPKIRÁLY-nak. A név azóta szerves részévé vált a hazai és nemzetközi térképszakmának. 

A kilencvenes években cégünk - a korábbi állami térképkiadó vállalattal közösen - vezető szerepet játszott a magyar utazási kiegészítő piac modernizálásában. Büszkén mondhatjuk, hogy segítettünk kinyitni a világot a magyarok számára.

Sikerünk titka mindig is a cégalakítást is alá támasztó térképek és utazás iránti szenvedély volt, valamint az, hogy ezt a szenvedélyt igyekeztünk mindenkivel megosztani. Cégünk ezért kiemelten törekszik arra, hogy azonnal elérhető készleteink minél szélesebb körű utazási igényeket kielégítsék.

Közép- és Kelet-Európában egyedülállóan széles választékunk – mely több mint 15.000 féle térképet, útikönyvet, földgömböt és albumot tartalmaz – lehetőséget nyújt az igények maradéktalan kielégítésére. Kapcsolatban vagyunk a világ összes jelentős térképgyártójával, melyek termékei budapesti Navigátor Térkép szaküzletben, az internetes felületünkön és viszonteladó partnereink értékesítési helyein beszerezhetők.

A térképek mellett egyre nagyobb jelentősége van az útikönyveknek, amelyek ma már – sokszor kisméretű (un. bélyegtérképekkel), vagy becsatolt térkép melléklettel egészülnek ki. Némely útikönyv csak rövid, "hétvégi" látogatáshoz lett tervezve, a legfontosabb látnivalókat, tippeket tartalmazza. Vannak azonban művészi kivitelű útikönyv sorozatok, és hatalmas adatmennyiséget tartalmazó "adatbázis" jellegű útikönyvek is.

A földgömb szegmensben fellelhetőek a hagyományos un. "iskolai" gömbök. Vannak nagyobb, 30-40 cm átmérőjű „tanári” és 15-20 cm átmérőjű "tanulói" földgömbök. Ma azonban elképesztő az egyéb típusú földgömb választék is, melyek dekoratív célokat is egyaránt szolgálhatnak. Ebbe a csoportba tartoznak az átlátszó gömbök, a "csoda" gömbök, a lebegő-mágnes gömbök, a felfújható gömbök, vagy a "bár" gömbök. A földgömb gyártók fantáziájának kimeríthetetlenségét mutatja, hogy ma már ceruzahegyező, kulcstartó, "Szeged", vagy akár a szögletes "földgömb" sem elképzelhetetlen.

A számítástechnika és a GPS alaposan átstrukturálta a térképészetet és ma már a számítástechnika uralja ezt a termékkört. Sokan felvetették már a kérdést, hogy kell egyáltalán papír alapú térkép. A válasz az, hogy igen. A GPS, vagy egy navigációs program nagyon hasznos eszköz, hosszú távú utazásokhoz, illetve városon belüli navigációra egyaránt alkalmas. A szerkezetnek azonban egymagában nem elég a biztonságos közlekedéshez. Egy naprakész térkép elengedhetetlen az ismeretlen és ismerős helyeken egyaránt. Gondoljunk csak arra, hogy a "technika" számos esetben felmondja a szolgálatot, vagy éppen nincs vételi lehetőség, ezért a hagyományos térkép és az új technológiák adják egy utazás kellő biztonságát.

Egyébként ma már a legtöbb térkép nem papírra nyomva készül, hanem olyan műanyag alapanyagra, amely nem gyűrődik, nem szakad el és a víz sem árt neki ! Emellett sok térképen olyan jelzések (pl. QR kód) vannak, amelyek egy mobil telefonnal kombinálva "off line" módban is kellő információt biztosít.

Választékunkban iránytűk, nagyítók, elemlámpák, elemek, elektronikus könyvolvasók, szótárak és szótárgépek mellett a világ minden részén használható elektromos csatlakozókon keresztül a frissítő kendőkig sok féle árut kínálunk a Térkép szaküzletünkben (1145 Budapest, Bosnyák utca 28.), valamint az on-line felületünkön (www.terkepkiraly.hu, www.mapking.hu, www.terkepvilag.hu, www.mapworld.hu).

Jó néhány éve cégünk nem csak térképeket, útikönyveket, hanem bármilyen könyvet, CD-t, DVD-t, bármilyen nyelven - előjegyzéses alapon - beszerez. Ez a szolgáltatásunk óriási sikert aratott és a megrendelések száma napról napra növekszik.

A TÉRKÉPKIRÁLY törekszik arra, hogy a forgalmazott a kínálatunkban szereplő utazás kiegészítő termékek széles köre biztosítsa, hogy minél kisebb legyen az eltévedés esélye és minél sikeresebb, emlékezetesebb, élményekben gazdagabb legyen a nyaralás, vagy a tervezett üzleti út. Az ajándék jellegű termékekkel pedig abban próbálunk segíteni, hogy az utazásról be nem hozott, vagy be nem hozható árukat itthon is megkapják, akár saját célra, akár ajándékozási céllal.

Cégünk folyamatosan lépést tart a vevők igényeivel, követi a piacon megjelenő trendeket, és a legújabb termékekkel naprakészen frissíti kínálatát.

Egy sajnálatos esemény folytán, kitűnő kollégánk tragikus halála után - a család egyetértésével - a térkép szaküzletünket elneveztük, az 52 évesen elhunyt Vellai Istvánról, így is őrizve az emlékét. Nagyon szerettük Őt és nagyon szerették a vevőink is ! 2024 március 3-tól a szaküzletünk neve : TÉRKÉPKIRÁLY "VELLAI ISTVÁN" Emlékház - Térkép szaküzlet.

 

Elérhetőségeink

TÉRKÉPKIRÁLY "VELLAI ISTVÁN" Emlékház - Térkép szaküzlet : 1145 Budapest, Bosnyák utca 28

Nyitva tartásunk: hétfőtől-péntekig 10.00-től 16.00-ig.

Telefonszámunk: +36-30/921-3663 +36-1/221-9707

E-mail: mapking[kukac]mapking[pont]hu

Termék a kívánságlistádra került
Összehasonlításhoz adva

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Az oldalról történő elnavigálással hozzájárulsz a használatukhoz, vagy kattints az alábbi gombra. adatvédelem