Székesfehérvár és járás - INFOKALAUZ
Székesfehérvár és járás - INFOKALAUZ
Székesfehérvár és járás - INFOKALAUZ
Székesfehérvár és járás - INFOKALAUZ
Székesfehérvár és járás - INFOKALAUZ

Székesfehérvár és járás - INFOKALAUZ

MAGYAR TÉRKÉPHÁZ
20005
Készleten
1 600 Ft
1-3 munka nap

Székesfehérvár (latinul: Alba Regia) megyei jogú város a Dunántúlon, a Közép-Dunántúl régió központja, Fejér megye és a Székesfehérvári járás székhelye, Magyarország egyik legnagyobb városa.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala

8000 Székesfehérvár, Városház tér 1-3.

FÖLDRAJZ

A város a Mezőföldön fekszik, ezen belül a Közép-Mezőföldön és a Sárréten. Az előbbi egy lösszel fedett hordalékkúp-síkság, mely átlagosan 100 és 200 méter közötti magasságban húzódik. Az utóbbi központi része egy medencesíkság, déli része pedig tektonikus völgyek sorozata. E táj egyike hazánk legkiválóbb talajú területeinek. A lösszel fedett mezőségi talajokon jó hozammal termeszthetőek a legigényesebb szántóföldi növények is.

ÉGHAJLAT

Az éghajlati feltételek is kedvezőnek mondhatóak. A terület mérsékelten melegnek és viszonylagosan száraznak számít. Az évi középhőmérséklet 10.3 Celsius-fok körül alakul. Az évi napsütéses órák száma kis híján eléri a kettőezret. Ez nagyjából a középértéknek számít Magyarországon. (Az Alföld középső vidékén mértek már 2500 órát meghaladó értéket is, míg az Alpokalján ez a szám alig éri el az 1700-at.) Az éves csapadék a Mezőföld térségében nem éri el az évi 540 mm-t. Ráadásul a nyári hónapokban jellemző az aszályos időszak, mely megnehezíti a mezőgazdasági termelést. Az uralkodó szélirány az ÉNY-i.

KIEMELT LÁTNIVALÓK

A Szent Korona hiteles másolata Városháza Árpád Fürdő Kossuth u. 12.

Bory-vár Máriavölgyi út 54. Hiemer-ház Oskola u. 2-4.

Koronázó Bazilika Romkertje – Nemzeti Emlékhely Koronázó tér Órajáték Kossuth u. 9.

Országalma és Városház tér Városház tér

Skanzen Palotavárosi Emlékek Rác u.

Szent István székesegyház Arany János u. 9.

Virágóra Országzászló tér Vörösmarty Színház Fő u. 8.

Székesfehérvár egyike a magyar történelem legkülönlegesebb helyszíneinek. A honfoglalás óta fontos kereskedelmi, szakrális és politikai központ.

Kiadás Éve
2019
Megjelenési forma / Kötészet
ragasztott
Méretarány (elsodleges)
1 : 20 000
EAN
1814251920005
Legyél te az első! Mondd el milyen a termék!
Termék a kívánságlistádra került
Összehasonlításhoz adva

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Az oldalról történő elnavigálással hozzájárulsz a használatukhoz, vagy kattints az alábbi gombra. adatvédelem