Mosonmagyaróvár - INFOKALAUZ
Mosonmagyaróvár - INFOKALAUZ
Mosonmagyaróvár - INFOKALAUZ
Mosonmagyaróvár - INFOKALAUZ
Mosonmagyaróvár - INFOKALAUZ
Mosonmagyaróvár - INFOKALAUZ

Mosonmagyaróvár - INFOKALAUZ

MAGYAR TÉRKÉPHÁZ
900003
Készleten
1 600 Ft
1-3 munka nap

Mosonmagyaróvár Infokalauz térképpel – 11 (javított) kiadás

méretarány: 1 : 17 500 (1 : 10 000)

A mai Mosonmagyaróvár három történelmi település, Moson, Magyaróvár és Lucsony két ütemben végrehajtott egyesítésével alakult ki a XX. század első felében. Először Magyaróvár nagyközség kebelezte be 1905-ben Lucsony kisközséget. Majd 1939-ben Magyaróvár megyei város és Moson nagyközség olvadt eggyé. A három, egymás tőszomszédságában fekvő település története során eltérő pályaívet futott be, amely meghatározta arculatukat és amely a mai városképen is tetten érhető.

A várost alkotó települések a Mosoni-Duna és a Lajta összefolyásánál, a Szigetköz és a Hanság vizenyős területei között kiemelkedő szárazulaton jöttek létre. Bár a tágabb környék a Kr. e. V évezredtől lakott volt, jelenlegi ismereteink szerint a mai város határain belül az első település a Római Birodalom idején, a Kr. u. I. században alakult ki. A kelták lakta területet meghódító és Pannonia néven provinciává szervező rómaiak a Mosoni-Duna menti kavicshátságon vezették át a határvédelmi rendszerhez, a limeshez tartozó hadiutat. A folyó egyik kanyarulatában erődöt emeltek, amely nevét is erről nyerte: Ad Flexum – a kanyarulatnál. Talán a Mosoni-Duna és a Lajta torkolatánál állhatott, pontos helyét azonban a gyakori mederváltozások miatt ma még nem ismerjük. A castrumban segédcsapatok állomásoztak egykor. A táborhoz a katonák hozzátartozóiból, kereskedőkből, iparosokból álló polgári település (vicus) is tartozott, amelynek nyomai Magyaróvár területén kerültek elő. Az Ad Flexum név feltűnik a birodalom főútvonalairól készült, középkori másolatban fennmaradt kéziratos térképen, a Tabula Peutingeriana-n is. Pannoniát a rómaiak 433-ban átadták a hunoknak: legkésőbb ekkoriban érhetett véget az erőd és a hozzá kapcsolódó polgári település története.

A kiadvány tartalmi és szöveges részében közreműködött Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata.

A történeti múlt teljes szöveges és képi összeállítását a Hansági Múzeum igazgatója Székely Zoltán készítette.

Kiadás Éve
2019
Megjelenési forma / Kötészet
ragasztott
Méretarány (elsodleges)
1 : 17 500
Legyél te az első! Mondd el milyen a termék!
Termék a kívánságlistádra került
Összehasonlításhoz adva

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Az oldalról történő elnavigálással hozzájárulsz a használatukhoz, vagy kattints az alábbi gombra. adatvédelem