Salgótarján és környék - INFOKALAUZ
Salgótarján és környék - INFOKALAUZ
Salgótarján és környék - INFOKALAUZ
Salgótarján és környék - INFOKALAUZ
Salgótarján és környék - INFOKALAUZ

Salgótarján és környék - INFOKALAUZ

MAGYAR TÉRKÉPHÁZ
760007
Beszerzési idő 5-28 nap
1 600 Ft
Előrendelhető, szállítási időről tájékoztatunk

Salgótarján és környék, Salgótarjáni járás, Pásztói járás, Balassagyarmati járás Infokalauz térképpel – 5. (javított) kiadás

méretarány: 1 : 20 000; 1 : 306 000; 1 : 355 000; 1 : 386 000

Salgótarján Észak-Magyarországon található megyei jogú város. Nógrád megye székhelye. A település csodálatos természeti környezetben fekszik, hazánk egyik legváltozatosabb táján az Északi-középhegységben. Neve egybe forrt az újkori bányászattal és a nehéziparral, de történelme a messzi régmúltban gyökerezik.

A Salgótarján név a Salgó és a Tarján nevek összetételéből keletkezett. A Salgó a közeli Salgó várra utal, mely név a salgó (ragyogó, fényes) melléknévből származik. A Tarján a honfoglaló magyar törzsek egyikének a neve volt, mely ótörök eredetű szó, jelentése fejedelem, alkirály.

Éghajlatát tekintve a táj az ország hűvösebb és csapadékosabb területének számít. Az évi középhőmérséklet kissé az országos átlagot jelentő 10 Celsius fok alatt húzódik. Az alacsonyabban található területeken is 550 és 600 mm közötti csapadék hullik egy évben, azonban a magasabb vidékeken ez elérheti a 700 mm-t is. Éppen ezért jellemzőek a hűvösebb nyarak és a nedvesebb, szigorúbb telek. Az éves napsütéses órák száma alig haladja meg az 1600-at. Csak, hogy a kedves olvasó el tudja helyezni fejben ezt az értéket, tájékoztatásul leírom, hogy Kecskeméten mértek már 2494 napsütéses órát is egy évben, ugyanakkor Londonban ez az érték még az 1400 órát sem éri el. Nincs is messze Salgótarjántól Zabar települése, mely az utóbbi évtizedekben, mint hazánk leghidegebb területe kerül a meteorológiai jelentések középpontjába.

Kiadás Éve
2019
Megjelenési forma / Kötészet
ragasztott
Méretarány (elsodleges)
1 : 20.000
EAN
1815654760007
Legyél te az első! Mondd el milyen a termék!

Hasonló termékek:

Termék a kívánságlistádra került
Összehasonlításhoz adva

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Az oldalról történő elnavigálással hozzájárulsz a használatukhoz, vagy kattints az alábbi gombra. adatvédelem